07 مهر 1394 - 10:59
شناسه خبر: 3232
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
آب معدنی، آبلیمو و آبمیوه، زیر ذرهبین وزارت بهداشت
دبیر انجمن تولیدكنندگان آبهای معدنی میگوید: 12 شركت تولیدكننده آب معدنی كه تذكر گرفته بودند، مجددا بازگشایی میشوند.
به گزارش کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و به نقل از روزنامه تعادل، آیا آبهای بستهبندی شدهیی كه مینوشیم یا شیشههای آبلیمویی كه این روزها دیگر دهها برند مختلف از آنها درقفسههای مغازهها خودنمایی میكنند، استانداردها را رعایت میكنند؟ این پرسشی است كه بسیار به آن پرداخته شده و با این حال و با توجه به اهمیت موضوع، پرداختن بیشتر به آن خالی از لطف هم نخواهد بود. ابتدا نوبت آبهای آشامیدنی و معدنی بستهبندی شده بود كه تعدد برندهایشان، كمكم داشت نگرانكننده میشد. چندی بعد كه زمزمه تقلبی بودن برندهای مطرح آبلیمو هم به گوش رسید، ذرهبینهای سازمان غذا و دارو هم به سمت این محصولات رفت. حالا هم نوبت به آبمیوهها رسیده است. یكی از كارشناسان سازمان غذا و دارو خبر از كنترل واردات آبمیوههایی داده كه میزان قند آنها بالاست. «تعادل» به بررسی این بازارها پرداخته تا دلیل تمركز جدید و جدی وزارت بهداشت بر این محصولات را بیابد.
شركتهای تولیدكننده آبهای معدنی و آبهای آشامیدنی چندی است كه به شدت زیر ذرهبین وزارت بهداشت قرار گرفتهاند. ماجرا از دستور وزیر بهداشت و فرصت یكماهه او به سازمان غذا و دارو برای بررسی سلامت همه انواع آب بستهبندی در كشور شروع شد. به دنبال دستور آقای وزیر، نمونهبرداری از آبهای بستهبندی شده و آب معدنی آغاز شد و دكترحسین رستگار، مدیركل آزمایشگاههای مرجع كنترل سازمان غذا هم در مصاحبهیی گفت: «با توجه به اینكه برنامه بررسی آبهای معدنی چندی پیش توسط وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو در اولویت قرار گرفته، براین اساس تمامی آبهای معدنی و آشامیدنی كشور نمونهبرداری شده تا اقدامات لازم به سرعت روی آن انجام شود.»
رستگار در ادامه گفته بود: «آبها دونوع هستند یكی آبهای معدنی و دیگری آشامیدنی؛ آبهای معدنی باید طی چهار فصلی كه از منابع برداشت میشود از لحاظ شرایط مواد معدنی، كیفیت و دیگر عوامل یكسان باشد و این آبها درچهار فصل بررسی میشود كه نباید شرایط آن تغییری داشته باشد اما آب آشامیدنی آبی است كه میتواند تغییر فصلی داشته باشد و همینطور تغییراتی را در آبهای آشامیدنی ایجاد میكنند كه میتوانند مقداری املاح به آن اضافه یا كم كنند، بنابراین آب آشامیدنی و آب معدنی تفاوتهایی دارند.»
نوبت آبلیموهاست
سازمان غذا و دارو بررسیهایش را انجام داد و شركت تولید آب معدنی «دماوند» كه به گفته رییس سازمان غذا و دارو، بیش از یكچهارم بازار آب آشامیدنی بستهبندی شده دركشور را دراختیار داشت، پلمب شد. رسول دیناروند در اظهارنظری كه پس از پلمب این شركت انجام شد، عدم تمكین این تولیدكننده به قوانین را عامل برخورد با آن دانسته بود.
ماجرا اما به همین جا ختم نشد. چند روز پیش بود كه سازمان تعزیرات حكومتی استان تهران هم رسما اعلام كرد كه «اكثر آبلیمو و آبمیوهها تقلبی هستند.»
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان تعزیرات حكومتی، محمد محمدی با اشاره به افزایش گزارش تخلف و بررسیهای میدانی انجام شده از شركتهای تولید آبمیوه و مركبات گفت: «برخی شركتهای تولید آبیموه و آبلیمو كه تعداد آنها نیز رو به افزایش است، با درج نام و تصویر میوه و مركباتی همچون آلبالو و لیمو و... كالای خود را به عنوان آبمیوه طبیعی عرضه میكنند درحالی كه مواد متشكله آنها میوه یا مركبات طبیعی نبوده و حاوی فرآوردههای شیمیایی است.» مدیركل تعزیرات حكومتی استان تهران افزود: «در بستهبندی این كالاها همچنین از پروانه بهرهبرداری و برچسب استاندارد استفاده شده است. از آنجا كه عبارت و تصویر مندرج درظروف با محتوای آن مطابقت ندارد و از مصادیق آشكار تقلب است، ضروری است به فوریت افراد خاطی شناسایی و پروندههای تخلف تنظیم و برای رسیدگی به تعزیرات حكومتی ارجاع شود.»
شیوه بررسی آبلیمو تغییر كرده است
تمركز جدید سازمان غذا و دارو بر بازار تولید آبلیمو هم گویا مدتی است كه آغاز شده است. یكی از كارشناسان اداره مواد غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: «جهت ارتقای سلامت مصرفكنندگان، واردات محصولات نوشیدنی با شكر بالا از سال گذشته متوقف شده است و نوشیدنیهای میوهیی با درصد بالاتری از آبمیوه وارد كشور میشود.»
به گزارش ایسنا، معصومه تكلو گفت: «درباره ارتقای نوشیدنیهای میوهیی بدون گاز و گازدار ضوابط بهداشتی مربوطه با همكاری اداره كل نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی در دست تجدیدنظر است كه این موضوع در راستای كاهش شكر و افزایش درصد آبمیوه محتوی آن است كه به زودی اجرا خواهد شد.»
وی ادامه داد: «از طرفی جهت ارتقای سلامت مصرفكنندگان، واردات محصولات نوشیدنی با شكر بالا از سال قبل متوقف شده است و نوشیدنیهای میوهیی با درصد بالاتری از آبمیوه وارد كشور میشود.»
تكلو گفت: «تمام واحدهای تولیدكننده دارای پروانههای بهداشتی ساخت كشور، معتبر و واردكنندگان دارای مجوز ورود معتبر محصولات تولیدی و وارداتی آنها در زمان عرضه به بازار و ورود به داخل كشور مورد بررسی فنی و بهداشتی قرار گرفته و درصورت تایید اجازه عرضه و توزیع را دارند.»
تكلو افزود: «اداره كل نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با انجام نمونهبرداریهای مستمر از آبلیموی تولیدی از سطح عرضه نسبت به كنترل كیفیت و سلامت آبلیموهای مصرفی مردم اقدام میكند و در سال جاری تعداد قابل توجهی محصولات آبلیمو نامنطبق با استانداردها، در سطح عرضه شناسایی شده، نسبت به جمعآوری آنها از سطح عرضه اقدام شده و برخورد از طریق مراجع ذیصلاح قانونی به عمل آمده است.»
محمد هاشمیفرد، مسوول فنی انجمن صنفی آبلیمو و كارشناس مواد غذایی هم در گفتوگو با «تعادل»، سخنان تكلو را تایید كرد و از شیوه جدید بررسی كیفیت آبلیموهای موجود در بازار گفت: «پروتكل جدیدی به كمك انجمن صنفی تولید آبلیمو و سازمان غذا و دارو تهیه شده كه البته یك پروتكل نظارتی نیست و تنها پروتكلی برای نمونهگیری است و بنا بر آن قرار است اینبار نه در سطح عرضه كه در سطح آبگیری دركارخانههای تولید آبلیمو، نمونهگیری بشود.» او ادامه میدهد: «من فكر میكنم این شیوه، نسبت به شیوه قبلی كه در آن، فقط نمونههای آبلیمو در مغازهها را بررسی میكردند و یك روز میگفتند این برند كیفیت دارد و آن برند بیكیفیت است، حالا میشود از تولید آبلیمویی كه واقعا از خود لیمو تهیه شده باشد، اطمینان حاصل كرد.»
«دماوند» شاید برود
با پیمان فروهر، دبیر انجمن تولیدكنندگان و صادركنندگان آبهای معدنی و آشامیدنی ایران تماس میگیرم تا از او در مورد سرنوشت شركتهای تولیدكننده آب معدنی بپرسم كه پلمب شدهاند یا تذكر گرفتهاند. فروهر نسبتا ناراحت است و میگوید كه درحق صنعت تولید آب معدنی جفا شده است. «این حق وزارت بهداشت است كه محصولات موجود در بازار را مورد بررسی قرار دهد اتفاقا ما هم در انجمن اعلام كردهایم كه از این موضوع استقبال میكنیم، اما به نظر من برخوردی كه سازمان غذا و دارو با صنعت تولید آب معدنی كرده است، باعث فرار سرمایه از ایران میشود. سرمایهگذار اصلی شركت دماوند، یك فرانسوی است و در واقع كل مشكل هم به سوءتفاهمی برمیگردد كه رییس فرانسوی در دیدار با رییس سازمان غذا و دارو مرتكب آن شده است. سازمان میگفت كه تولید باید متوقف شود تا ما بتوانیم كیفیت را آزمایش كنیم، اما آنچه كه شركت متوجه شد، این بود كه كارخانه توقیف شده اما میتواند فعلا اجناسی را كه درانبار مانده به فروش برساند.»
او ادامه میدهد: «این درحالی است كه سطح پوشش خبری كه در مورد این برند وجود داشت، حتی در مورد اختلاس 3000میلیارد تومانی هم وجود نداشت. شما مطمئن باشید كه این برند دیگر نمیتواند سر پا بایستد و حتی من شنیدهام كه این شركت احتمال دارد از ایران برود. این برای كشوری كه به سرمایهگذاری خارجی نیاز دارد، یك نقطه ضعف است كه سرمایهگذاری درابعاد بینالمللی كه تولیداتش واقعا باكیفیت هم هستند را اینطور از گردونه تولید خارج كند.»
از فروهر میپرسم كه چند برند آب معدنی دیگر پلمب شدهاند، میشنوم: «11 برند دیگر هم اخطار دریافت كرهاند و تولیدشان فعلا متوقف شده تا آزمایشهای لازم روی محصولاتشان انجام بگیرد. در واقع به آنها اعلام شده كه باید اصلاحاتی انجام بدهند. با این حال تولیدات این 11 شركت، روی هم به اندازه تولید یك ماه دماوند هم نمیرسد.»
«تعادل» با سازمان استاندارد و سازمان غذا و دارو هم تماس گرفت تا نظر دولتیها را هم بداند و یكطرفه به قاضی نرفته باشد. با این حال، تماس با این دو سازمان دولتی مقدور نشد. جدای از این، اطمینان از كالای خریداری شده به نظر میرسد بدیهیترین حق مصرفكنندگانی باشد كه كالایی با نشانهای استاندارد و تایید از سازمانهای بهداشتی را خریداری میكنند. بنابراین، تمركز جدید وزارت بهداشت بر بازارهایی كه پیشتر، تخلفاتی در آنها به ثبت رسیده و اینجا وآنجا از آنها صحبت شده را باید به فال نیك گرفت.